Przedszkole nr 12
w Warszawie

Propozycje z naszej kuchni

Przepis na słynne przedszkolne gofry

składniki:

5 jajek,
3-4 szklanek mąki,
1 masło,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 cukier waniliowy,
1,5 szklanki mleka,
szczypta soli.

Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym, dodać mleko, mąkę z proszkiem, sól, masło rozpuszczone – chłodne a na koniec pianę ubitą z białek.
Konsystencja powinna być jak śmietana, dość gęsta.

Smacznego!

 

Pasztet drobiowo - wieprzowy

składniki:

1 kg łopatki,
0,30 dag wątróbki drobiowej,
0,30 dag piersi z kurczaka,
0,30 dag mięsa wołowego bez kości,
0,5 kg podgardla,
5 jaj,włoszczyzna
sól, gałka muszkatołowa,
majeranek.

Mięso myjemy i wstawiamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy włoszczyznę, przyprawy i dusimy około godziny.
....
Gdy wszystko jest miękkie, studzimy, przekręcamy przez maszynkę do mielenia mięsa dwa razy, dodajemy roztrzepane jajka, majeranek, gałkę muszkatołową, dobrze wszystko mieszamy i wylewamy do natłuszczonej blachy.
Pieczemy ok. godziny.