Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Propozycje z naszej kuchni

Knedle z truskawkami
Składniki:

0,5 kg ziemniaków
1 szklanka maki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki soli
truskawki, cukier


Przygotowanie:


Ziemniaki ugotować, przestudzić i przepuścić przez maszynkę. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Ciasto uformować w dość gruby rulon i pokroić w plastry szerokości 2 cm. Każdy kawałek ciasta uformować w okrągły placuszek, kłaść na niego truskawkę i pół łyżeczki cukru i zawinąć tak, żeby cała truskawka była otoczona ciastem. Gotowe knedle wrzucać na osolony wrzątek i gotować 1-2 minuty od wypłynięcia.

Podawać na ciepło, posypane cukrem, polane śmietaną lub masłem i bułką tartą.

Smacznego!

Ciasteczka owsiane

Składniki:
1,5 szklanki płatków owsianych
pół kostki miękkiego masła
4 łyżki cukru
2 średnie jajka
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 czubate łyżki mąki pszennej

Pieczenie: 180 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół lub 170 stopni z termoobiegiem.
Czas pieczenia: do 20 minut
 

Przygotowanie:

W misce umieść 1,5 szklanki płatków owsianych, cztery łyżki cukru, dwie czubate łyżki mąki pszennej oraz płaską łyżeczkę proszku do pieczenia.
Do miski z sypkimi składnikami wbij dwa jajka oraz dodaj pół kostki, miękkiego lub roztopionego i przestudzonego masła. 
Całość dobrze wymieszaj przy pomocy zwykłej łyżki. "Ciasto" będzie dość gęste. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
Nakładaj porcję wielkości małego orzecha włoskiego. Formuj kulkę i spłaszczaj ją na papierze.
Aby ciastka owsiane były równe, można użyć okrągłej wykrawaczki.
Formę z ciasteczkami owsianymi wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Środkowa półka z grzaniem góra/dół.
Czas pieczenia to od 15 do 20 minut, do zarumienienia ciastek.

Smacznego!

Ciasteczka z jabłkiem

Ciasto kruche:

225 g mąki pszennej
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
125 g masła, zimnego
½ jajka (pół białka i pół żółtka)*, zimne
50 g jogurtu naturalnego typu greckiego, zimnego
½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Dodatkowo:

3 jabłka średniej wielkości
cukier puder do posypania
szczypta cynamonu

Sposób przygotowania:

Przygotować ciasto kruche: Z mąki, cukru, cukru waniliowego, masła (pokrojonego na małe kawałki), połowy jajka, jogurtu i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.

Schłodzone ciasto rozwałkować na blacie posypanym mąką na grubość ok. 3mm.
Z ciasta wykrawać kółka o średnicy 7 cm.
W wycięte kółka z ciasta wkładamy ósemki jabłka i przygniatamy drugą połową.
Ciasteczka pieczemy ok. 15 min w 170 C.

Pizza z szynką i serem

Składniki:

1 3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki wody
ćwiartka kostki drożdży
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżki oleju

Dodatki:

keczup
ser ementaler + gouda
szynka w plastrach
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

Sposób przygotowania:

Wodę podgrzewamy, z połowy wody,2 łyżek mąki, soli i cukru, i drożdży rozkruszonych robimy rozczyn, odstawiamy do wyrośnięcia.

Do miski wsypujemy resztę mąki, wody, olej, dodajemy wyrośnięty rozczyn. Wszystko dokładanie mieszamy, wyrabiamy ciasto. Cienko rozwałkowujemy. Rozwałkowane ciasto smarujemy koncentratem z ziołami prowansalskimi, na nim układamy pokrojoną w paseczki szynkę, posypujemy serem. Zapiekamy ok.10minut w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku.
Upieczoną pizzę kroimy na porcje i polewamy keczupem.

 

Łazanki z kiełbasą, kapustą kiszoną i pieczarkami

Składniki

500 gr kiszonej kapusty
300 gr makaronu łazanki
300 gr kiełbasy podwawelskiej
1 cebula
olej do smażenia
pieprz, 1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego
opcjonalnie sól

Sposób przygotowania:

Kapustę posiekać i przełożyć do garnka. Zalać wodą, dodać ziele angielskie oraz listek laurowy i podgotować około 30 minut.

Odcedzić, ziele i listek wyjąć.

Cebulę drobno pokroić, kiełbasę pokroić w plastry i razem podsmażyć na oleju.

Dodać kapustę i podsmażyć jeszcze kilka minut.

Makaron zrobić z mąki, jajek, soli, zalać wrzątkiem do uzyskania właściwej masy.

Ciasto rozwałkować na cienkie placki i pozostawić do wyschnięcia.

Wysuszone placki kroić w kwadraciki. Gotować w osolonej wodzie i podawać z kapustą kiszoną, pieczarkami i kiełbasą.

Przepis na jabłka w cieście

Składniki

2 porcje
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki mleka
1 jajko
szczypta soli
1 op. cukru wanilinowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jabłka
cynamon
olej do smażenia
do podania np. jogurt naturalny, miód, cukier puder

Przygotowanie

Do miski wsypać mąkę, dodać mleko, jajko, sól, połowę opakowania cukru wanilinowego oraz proszek do pieczenia. Wymieszać rózgą lub zmiksować na jednolitą masę.

Jabłka umyć, obrać ze skórki. Wyciąć gniazda nasienne ze środka (za pomocą specjalnej wycinarki lub ostrego nożyka). Jabłka pokroić na plasterki o grubości ok. 7 mm. Oprószyć szczyptą cynamonu oraz resztą cukru wanilinowego.

Na rozgrzany olej włożyć jabłka uprzednio zanurzone w cieście. Smażyć na złoty kolor z dwóch stron, po około 3 minuty z każdej strony.

Odłożyć na talerz i podawać np. z cukrem pudrem, jogurtem naturalnym, miodem i cynamonem.

Smacznego!

Przepis na słynne przedszkolne gofry

składniki:

5 jajek,
3-4 szklanek mąki,
1 masło,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 cukier waniliowy,
1,5 szklanki mleka,
szczypta soli.

Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym, dodać mleko, mąkę z proszkiem, sól, masło rozpuszczone – chłodne a na koniec pianę ubitą z białek.
Konsystencja powinna być jak śmietana, dość gęsta.

Smacznego!

 

Pasztet drobiowo - wieprzowy

składniki:

1 kg łopatki,
0,30 dag wątróbki drobiowej,
0,30 dag piersi z kurczaka,
0,30 dag mięsa wołowego bez kości,
0,5 kg podgardla,
5 jaj,włoszczyzna
sól, gałka muszkatołowa,
majeranek.

Mięso myjemy i wstawiamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy włoszczyznę, przyprawy i dusimy około godziny.
....
Gdy wszystko jest miękkie, studzimy, przekręcamy przez maszynkę do mielenia mięsa dwa razy, dodajemy roztrzepane jajka, majeranek, gałkę muszkatołową, dobrze wszystko mieszamy i wylewamy do natłuszczonej blachy.
Pieczemy ok. godziny.