Propozycje z naszej kuchni
Knedle z truskawkami
Składniki:
0,5 kg ziemniaków
1 szklanka maki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki soli
truskawki, cukier
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować, przestudzić i przepuścić przez maszynkę. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Ciasto uformować w dość gruby rulon i pokroić w plastry szerokości 2 cm. Każdy kawałek ciasta uformować w okrągły placuszek, kłaść na niego truskawkę i pół łyżeczki cukru i zawinąć tak, żeby cała truskawka była otoczona ciastem. Gotowe knedle wrzucać na osolony wrzątek i gotować 1-2 minuty od wypłynięcia.
Podawać na ciepło, posypane cukrem, polane śmietaną lub masłem i bułką tartą.
Smacznego!
Ciasteczka owsiane
Składniki:
1,5 szklanki płatków owsianych
pół kostki miękkiego masła
4 łyżki cukru
2 średnie jajka
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 czubate łyżki mąki pszennej
Pieczenie: 180 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół lub 170 stopni z termoobiegiem.
Czas pieczenia: do 20 minut
Przygotowanie:
W misce umieść 1,5 szklanki płatków owsianych, cztery łyżki cukru, dwie czubate łyżki mąki pszennej oraz płaską łyżeczkę proszku do pieczenia.
Do miski z sypkimi składnikami wbij dwa jajka oraz dodaj pół kostki, miękkiego lub roztopionego i przestudzonego masła.
Całość dobrze wymieszaj przy pomocy zwykłej łyżki. "Ciasto" będzie dość gęste. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
Nakładaj porcję wielkości małego orzecha włoskiego. Formuj kulkę i spłaszczaj ją na papierze.
Aby ciastka owsiane były równe, można użyć okrągłej wykrawaczki.
Formę z ciasteczkami owsianymi wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Środkowa półka z grzaniem góra/dół.
Czas pieczenia to od 15 do 20 minut, do zarumienienia ciastek.
Smacznego!
Ciasteczka z jabłkiem
Ciasto kruche:
225 g mąki pszennej
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
125 g masła, zimnego
½ jajka (pół białka i pół żółtka)*, zimne
50 g jogurtu naturalnego typu greckiego, zimnego
½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Dodatkowo:
3 jabłka średniej wielkości
cukier puder do posypania
szczypta cynamonu
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto kruche: Z mąki, cukru, cukru waniliowego, masła (pokrojonego na małe kawałki), połowy jajka, jogurtu i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować na blacie posypanym mąką na grubość ok. 3mm.
Z ciasta wykrawać kółka o średnicy 7 cm.
W wycięte kółka z ciasta wkładamy ósemki jabłka i przygniatamy drugą połową.
Ciasteczka pieczemy ok. 15 min w 170 ᵒ C.
Pizza z szynką i serem
Składniki:
1 3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki wody
ćwiartka kostki drożdży
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżki oleju
Dodatki:
keczup
ser ementaler + gouda
szynka w plastrach
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
Sposób przygotowania:
Wodę podgrzewamy, z połowy wody,2 łyżek mąki, soli i cukru, i drożdży rozkruszonych robimy rozczyn, odstawiamy do wyrośnięcia.
Do miski wsypujemy resztę mąki, wody, olej, dodajemy wyrośnięty rozczyn. Wszystko dokładanie mieszamy, wyrabiamy ciasto. Cienko rozwałkowujemy. Rozwałkowane ciasto smarujemy koncentratem z ziołami prowansalskimi, na nim układamy pokrojoną w paseczki szynkę, posypujemy serem. Zapiekamy ok.10minut w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku.
Upieczoną pizzę kroimy na porcje i polewamy keczupem.
Łazanki z kiełbasą, kapustą kiszoną i pieczarkami
Składniki
500 gr kiszonej kapusty
300 gr makaronu łazanki
300 gr kiełbasy podwawelskiej
1 cebula
olej do smażenia
pieprz, 1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego
opcjonalnie sól
Sposób przygotowania:
Kapustę posiekać i przełożyć do garnka. Zalać wodą, dodać ziele angielskie oraz listek laurowy i podgotować około 30 minut.
Odcedzić, ziele i listek wyjąć.
Cebulę drobno pokroić, kiełbasę pokroić w plastry i razem podsmażyć na oleju.
Dodać kapustę i podsmażyć jeszcze kilka minut.
Makaron zrobić z mąki, jajek, soli, zalać wrzątkiem do uzyskania właściwej masy.
Ciasto rozwałkować na cienkie placki i pozostawić do wyschnięcia.
Wysuszone placki kroić w kwadraciki. Gotować w osolonej wodzie i podawać z kapustą kiszoną, pieczarkami i kiełbasą.
Przepis na jabłka w cieście
Składniki
2 porcje
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki mleka
1 jajko
szczypta soli
1 op. cukru wanilinowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jabłka
cynamon
olej do smażenia
do podania np. jogurt naturalny, miód, cukier puder
Przygotowanie
Do miski wsypać mąkę, dodać mleko, jajko, sól, połowę opakowania cukru wanilinowego oraz proszek do pieczenia. Wymieszać rózgą lub zmiksować na jednolitą masę.
Jabłka umyć, obrać ze skórki. Wyciąć gniazda nasienne ze środka (za pomocą specjalnej wycinarki lub ostrego nożyka). Jabłka pokroić na plasterki o grubości ok. 7 mm. Oprószyć szczyptą cynamonu oraz resztą cukru wanilinowego.
Na rozgrzany olej włożyć jabłka uprzednio zanurzone w cieście. Smażyć na złoty kolor z dwóch stron, po około 3 minuty z każdej strony.
Odłożyć na talerz i podawać np. z cukrem pudrem, jogurtem naturalnym, miodem i cynamonem.
Smacznego!
Przepis na słynne przedszkolne gofry
składniki:
5 jajek,
3-4 szklanek mąki,
1 masło,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 cukier waniliowy,
1,5 szklanki mleka,
szczypta soli.
Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym, dodać mleko, mąkę z proszkiem, sól, masło rozpuszczone – chłodne a na koniec pianę ubitą z białek.
Konsystencja powinna być jak śmietana, dość gęsta.
Smacznego!
Pasztet drobiowo - wieprzowy
składniki:
1 kg łopatki,
0,30 dag wątróbki drobiowej,
0,30 dag piersi z kurczaka,
0,30 dag mięsa wołowego bez kości,
0,5 kg podgardla,
5 jaj,włoszczyzna
sól, gałka muszkatołowa,
majeranek.
Mięso myjemy i wstawiamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy włoszczyznę, przyprawy i dusimy około godziny.
....
Gdy wszystko jest miękkie, studzimy, przekręcamy przez maszynkę do mielenia mięsa dwa razy, dodajemy roztrzepane jajka, majeranek, gałkę muszkatołową, dobrze wszystko mieszamy i wylewamy do natłuszczonej blachy.
Pieczemy ok. godziny.